Wie is het Experience College?

In Experience College werken twee scholen samen: Gijsbert Karel van Hogendorp (GKH) en Melanchthon Mathenesse. Scholen met heel veel ervaring. De beproefde aanpak die wij in ons onderwijs voortzetten is dat je het beste leert door te doen. Iedere schooldag ben je afwisselend bezig met ontdekken, experimenteren, onderzoeken en creëren. En niet altijd in die volgorde, want dat hangt af van de les en natuurlijk van jouw manier van leren. Ook buiten de school mag jij aan de slag.

Je leert niet alleen uit een boek en voert opdrachten uit die de docent je geeft, maar je activeert óók jezelf ook door dingen uit te zoeken, uit te proberen, uit te zoeken, te leren van fouten, dingen te maken, erover te schrijven en te presenteren, enzovoort. We maken veel gebruik van technologie. Moderne apparaten en computerprogramma’s, robots, 3D, virtual reality camera’s, geluidsapparatuur: we hebben het in huis en we dagen je uit om te onderzoeken wat je daarmee kunt. Waarom? In de komende jaren komen er steeds meer beroepen die we nu nog niet kennen. We leren jou daarom nú al om nieuwsgierig te zijn, en om dingen uit te zoeken en uit te proberen. Een soort gereedschap waar je altijd in je leven gebruik van kunt maken.

Door de focus op ervaren staat de naam Experience College synoniem voor vernieuwing en innoverend onderwijs.

Praktijkvakken

Het Experience College is een splinternieuwe vmbo. Wij bieden onderwijs met veel praktijkvakken.

Je krijgt die vakken al vanaf klas 1! Je kunt in de onderbouw (de eerste twee jaar) allerlei vakken uitproberen, en kijken wat jou het meest aanspreekt en waar jij de meeste aanleg voor hebt. Dat maakt dat je aan het einde van het tweede jaar, een goed beeld hiervan hebt gekregen en een goede keuze kunt maken uit één van de volgende profielen:

  • Produceren, installeren & energie
  • Media & Vormgeving
  • Zorg & Welzijn

In het derde en vierde jaar houd jij je dus bezig met het door jou gekozen profiel. Daar omheen volg je veel keuzevakken uit de ‘andere’ profielen. Alles bij elkaar bereid jij je in vier jaar tijd voor op een succesvolle overstap naar het mbo.

XL-uren

Binnen het lesrooster heb je minimaal 8 lesuren per week waarbij je op ontdekkingsreis gaat in wat de wereld te bieden heeft aan mooie, kansrijke opleidingen en beroepen. Via een uitgekiend programma loopbaanbegeleiding maak je de juiste keuze voor een vervolg.

De brugklas

Om de stap van groep 8 naar het voortgezet onderwijs makkelijker te maken krijg je in klas 1 een XL-mentor. Deze mentor geeft in meerdere vakken les. Je ziet je mentor minimaal 12 lesuren per week. Omdat dat vergeleken met andere scholen best veel is, noemen we het de XL-mentor. Ook noemen we het zo, omdat we vinden dat dit belangrijk is voor jouw ontwikkeling. We weten ook hoe prettig het is voor leerlingen om een vast en vertrouwd aanspreekpunt te hebben binnen de school. Je XL-mentor is jouw coach, jouw inspirator, jouw luisterend oor maar ook degene die jou, in samenwerking met je ouders of verzorgers, stimuleert het beste uit jezelf te halen.

Open dagen

Spreekt onze beproefde aanpak jou wel aan? En ben jij nieuwsgierig aangelegd? Het Experience College maakt jouw vmbo-tijd spannend en verrassend. We laten het je graag alvast zien tijdens onze open dagen! Klik hier om naar de informatie over de open dagen te gaan.